Lørdag fikk våre seiersvante damer besøk av storlaget Lye fra Jæren i Rogaland. Kampen hadde et historisk sus over seg, siden det er femten år siden forrige gang det ble gjennomført førstedivisjon for kvinner på Vestlandet, og det var derfor ekstra spenning knyttet til kampen.

Tekst: Torgeir Ådland 
Foto: Anniken Bye

Hittil har denne sesongen vært en rein seiersmarsj for damene, som ved halvspilt serie har smått utrolige +95 i målforskjell på 6 kamper. Vi forventet at Lye ville by på mye sterkere motstand, og vi så frem til en tøff og jevn kamp mellom to lag som ikke har spilt obligatoriske kamper tidligere. Lagene har ikke møtt Fjell i seriekamper før, men enkelte navn på kampskjema var likevel kjente for de som følger innebandy tett i Bergen, siden Lye spilte NM U19 i Bergen for ti år siden. Den gangen inspirerte og imponerte Lye som underdog og kjempet i senk flere mer meritterte lag, og kom hele veien til NM-finalen i Sarpsborg. Siden den gang har Lye opparbeidet seg et rykte som et hardtarbeidende lag som er flinke til å presse motstandere høyt, og til å generelt holde et høyt tempo.Lye åpnet også forrykende, og utnyttet allerede etter 41 sekunder en misforståelse i en Fjell-kontring til å sette en støkk i de ca 70 fremmøtte tilskuerne. Første scoring i 1. divisjon SørVest på 15 år var av det vakre slaget, uten at vi lot oss skremme nevneverdig. Fire minutter seinere truet vi fra høyresiden, vendte spillet til Mari på venstresiden som fyrte avgårde en hard pasning mot mål. Der dukket Maria opp, og reduserte med tidenes første scoring i førstedivisjon for Fjell-Kam damer.Tre minutter seinere var det Ida sin tur til å sette seg på scoringslisten, da hun fant nettmaskene etter en klassisk Ida-kontring. Drøye minuttet etter presset Lye høyt med tre spillere, og Martine H satt fart bak mål før hun sendte en langpasning i midtkorridoren der Maria allerede var gått på løp. I stedet for å skyte selv sendte Maria ballen videre til Martine S som kom inn fra venstrekanten, og en klinisk avslutning seinere kunne vi feire en tomålsledelse. Resten av periode var preget av at Lye begynte å roe ned litt på det høye presset, og at vi fikk trille ball mye mer. Vi kom til flere gode sjanser, og kunne godt ledet mer, men samtidig gjorde Lye rommene mindre, og det var vanskeligere å komme til gode avslutninger.

I pausen var vi enige om å fortsette å prøve å drive opp tempoet, siden vi følte vi hadde god kontroll på kampen. Tross en litt nervøs åpning var vi selvsagt veldig fornøyd med kamputviklingen.

I andre periode var det vi som skulle gå rett i strupen på Lye, og etter bare drøye to minutter kom Ingvild seg helt fri og fikk køllen låst bakfra idet hun skulle skyte. Klar straffe, og Maria gjorde seg klar. Hun gikk for en enkel og sikker straffe, og med 4-1 så resten av kampen relativt komfortabel ut. I innebandy kan imidlertid mye skje fort. Etter åtte minutter fikk Rebecca en utvisning for slag. I begynnelsen hadde vi bra kontroll i undertall, men så sendte Mari en lang klarering som gikk ut over vantet. Vi mente ballen var via køllen til en Lyespiller, og gikk for å ta innslaget, mens dommerne hadde en annen mening. Før vi var tilbake på plass lå ballen i nettet, og Lye hadde uansett redusert til 2-4. Tre minutter seinere førte et klassisk Fjelloppspill til at Maria fikk ballen på venstre flanken, som så sendte videre til Martine S foran mål, som iskaldt vendte vekk markeringen sin. Med ny tremålsledelse burde dette vært i boks! Lye ville det annerledes, og direkte fra duellen spilte de ballen tilbake til backene, og vi mislyktes i det høye presset. Senteren kom seg ledig i god posisjon, og skjøt på Hege i målet, og fikk kranglet inn sin egen retur. Mulig det burde vært avblåst for slag rett i forkant, men Lye hadde i alle tilfeller kontakt igjen. Vi byttet rekker og målvakt, men nok en gang var Lye vasse direkte fra duell. Vi hadde for store avstander mellom spillerne, og dermed ble det rom i midten for en driblende Lyespiller som avsluttet et nydelig soloraid med en hårfin avslutning, og Lye var plutselig helt opp i ryggen igjen! Resten av perioden ble Lye liggende lavt, og hadde mer enn nok med å holde unna defensivt, mens oppofrende forsvarsspill og en strålende målvakt holdt Rogalendingene inne i kampen. Ett skudd på vårt mål på ni minutter der vi hamret løs på Lyemålvakten sier det meste.

I pausen ble vi enige om å la det vi ikke kunne påvirke bli igjen i garderoben, og heller fokusere på å holde tett bakover og å fortsette å skape sjanser fremover.

Tredje periode begynte som andre sluttet, men mye ballbesittelse for vår del og gode redninger av Lye. Etter tre minutter fikk vi hull på byllen, da Martine H sitt frislag ble styrt i mål av Maria. Minuttet etterpå var Maria frempå igjen, denne gangen etter en kontring og pasning fra Rebecca. Tilbake i en tremålsledelse kunne vi senke skuldrene litt, og to minutter seinere snappet Ida opp en ball på midten og gjorde alt på egenhånd. Med fire mål ned virket kampen nok en gang avgjort, men ved halvspilt periode tapte vi en duell høyt i banen, og Lyespiller nummer 14 gjorde alt på egenhånd og avsluttet med et nydelig dragskudd som skrudde inn i bakerste kryss. Helt utagbart, og en vakker scoring. Det var imidlertid det siste Lye skapte av farligheter, og etter 52 minutter kunne Martine H fastsette sluttresultatet til 9-5 etter pasning fra Martine S. Vi var frempå et par ganger til uten å klare å overliste Lyes gode målvakt, men også vi senket tempoet noe de siste fem minuttene.

Oppsummert vant vi klart og fortjent mot et veldig godt lag. I de situasjonene vi var uoppmerksomme ble vi straffet knallhardt av et nådeløst Lyelag, men scoret flest mål, hadde mest ball, og hadde også klart flest store sjanser som ikke havnet i nettet. Spesielt i andre periode følte vi at vi hadde litt ekstra oppoverbakke da noen viktige avgjørelser gikk i vår disfavør, men sett under ett gjorde også dommerne en god kamp uten å blåse det hele i stykker. Det var langt i fra en prikkfri kamp fra vår side, og om vi ønsker å gjenta dette resultatet når vi skal besøke Lyefjell til våren må vi nok opp et par hakk når det gjelder konsentrasjon og presisjon. Men litt skjønnhetsfeil til tross, en klar seier i hjemmedebuten i førstedivisjon må være godkjent, og vi har posisjonert oss godt foran hjemmekampen mot Stavanger 26. januar, og bortekampene mot Lye og Stavanger 9.-10. februar der det hele skal avgjøres.


Fjell - Lye 9-5 (3-1, 2-3, 4-1)

Målpoeng Fjell:

    Maria        4+2

    Martine S  2+1

    Ida            2+0

    Martine H 1+1

    Rebecca    0+1

    Mari          0+1    

Utv. Lye: 0min

Utv. Fjell: 1x2min


Disse spilte kampen for Fjell:

Hege Fauskanger, Ragnhild Ådland

Marie Jakobsen, Mari Prestegård, Martine Hatlem

Anniken Knutsdatter, Ida Espelund, Martine Simonsen, Rebecca Olsen

Ingvild Kåshagen, Maria Ordemann

På benken:

Anniken Bye

Daniel Berg

Torgeir Ådland